Alte afectiuni

Fibrilatia atriala

Fibrilatia atrila se manifesta prin ritmul neregulat al batailor cardiace. Aceasta afectiune este prezenta la 2,2 milioane de americani. 1 In timpul fibrilatiei atriale, cele doua camere superioare ale inimii falfaie in loc sa se contracte efectiv. Sangele nu este pompat complet din atrii astfel incat balteste si se coaguleaza. Daca un fragment de cheag se deplaseaza din atrii si ajunge la creier poate avea loc un accident vascular cerebral. Aproximatix 15% din cazurile de accident vascular cerebral au loc la persoanele cu fibrilatie atriala. Probabilitatea de aparitie a fibrilatiei atriale creste cu varsta,  3- 5% din persoanele peste 65 ani avand fibrilatie atriala.2

 

Tratament 3

Pentru a trata bataile anormale ale cordului sunt folosite mai multe abordari:

 • medicamente ce reduc frecventa cardiaca crescuta asociata fibrilatiei atriale. Aceste medicamente includ digoxin, beta blocante (atenolol, metoprolol, propranolol), amiodarona, disopiramida, blocante ale canalelor de calciu (verapamil, diltiazem), sotalol, flecainida, procainamida, chinidina etc.
 • cardioversia electrica poate readuce inima in ritm normal printr-un soc electric in cazul in care medicatia nu imbunatateste simptomatologia 
 • alte medicamente precum ibutilid pot uneori readuce ritmul cardiac normal. Acest medicament se administraza intravenos sub supraveghere medicala.
 • ablatia prin radiofrecventa poate fi eficienta in cazul unor pacienti la care medicatia nu are efectul dorit. Se introduc tuburi subtiri flexibile prin vasele de sange si se directioneaza spre miocard. Se genereaza un puls de radiofrecventa pentru a distruge tesutul ce declaseaza stimulii electrici anormali sau pentru a bloca caile electrice anormale.
 • se pot implanta subcutan pacemakeri atriali pentru a controla ritmul
 • se pot intrerupe chirurgical caile aberante ce determina fibrilatia atriala

 

Tratamentul chirurgical al fibrilatiei atriale

Tratamentul chirurgical al fibrilatiei atriale poate fi luat in calcul in cazul in care tratamentele medicamentos sau interventional sunt ineficiente sau nu sunt tolerate. Este in special util in cazul pacientilor cu fibrilatie atriala ce necesita pacemaker. Prin aceasta interventie chirurgul trimite pulsuri de radiofrecventa catre inima realizand cicatrici in ariile ce determina bataile neregulate. Aceasta interventie implica realizarea sternotomiei, adica taierea sternului pe o lungime de 20- 25 cm si indepartarea coastelor pentru a se asigura accesul la inima.

 

Chirurgia da Vinci pentru fibrilatia atriala

Daca medicul va recomanda tratamentul chirurgical al fibrilatiei atriale, puteti bebeficiade chirurgia da Vinci. Este mult mai putin invaziva decat chirurgia traditionala deschisa, nefiind necesara deschiderea toracelui prin sternotomie. Prin chirurgia da Vinci, chirurgul realizeaza doar cateva mici incizii in partea laterala a toracelui.

 

cord

 

Exista mai multe beneficii potentiale:

 • durere mult redusa
 • un risc mai scazut de infectii
 • pierdere de sange mai redusa
 • cicatrici mai mici
 • recuperare mai rapida
 • revenirea mai rapida la activitatile curente

 

Sistemul da Vinci este un sistem chirurgical inovator ce ii permite chirurgului sa opereze cu precizie de neegalat, vedere 3D de inalta definitie si control superior. Depasind limitele chirurgiei traditionale, chirurgia da Vinci revolutioneaza chirurgia cardiotoracica.

Ca in orice tip de chirurgie, beneficiile nu pot fi garantate, ele depinzand de tipul interventiei si de pacient.

 

1.“Atrial Fibrillation”, American Heart Association, www.americantheart.org, URL: http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4451
2.Ibid.
3.

 

Deşi studiile clinice susţin eficienţa sistemului da Vinci in chirurgia minim invazivă, rezultatele pot varia. Chirurgia cu sistemul da Vinci poate fi neadecvată in unele cazuri. Consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră în privinţa opţiunilor terapeutice, cat şi legat de riscurile şi beneficiile lor.

Vezi cum functioneaza da Vinci

Evenimente

Viziteaza pagina de evenimente