Chirurgie cardiotoracica


 

 ccv

Chirurgia cardiotoracica cuprinde chirurgia inimii, plamanilor si esofagului.

Cand medicamentele si tratamentele pe baza de cateterism nu amelioreaza simptomatologia, chirurgia este tratamentul recomandat in multe afectiuni cardiotoracice, incluzand fara a se limita la prolapsul de valva mitrala, defectul septal atrial, boala coronarina.

Prolapsul de valva mitrala are loc atunci cand una sau amble cuspide ale valvei mitrale ce trebuie sa se deschida si sa se inchida pentru a controla fluxul sanguin cardiac nu functioneaza corect si permit regurgitarea unor mici cantitati de sange.

Defectul septal atrial se caracterizeaza prin prin comunicarea intre atriul drept si cel stang si este in general congenital.

Boala coronariana apare cand vasele coronare ce asigura aportul de sange catre inima devin rigide si se ingusteaza datorita colesterolului si formarii placilor de aterom.

Ideea chirurgiei cardiace traditionale sau deschisa pentru tratarea afectiunilor cavitatii toracice poate fi o experienta infricosatoare. Poate fi dificil sa va concentrati la urmatorii pasi, dar este posibil sa fie inca cateva optiuni de facut precum alegerea spitalului si a chirurgului si tipului de interventie. Aflati cat mai mult posibil despre optiunile pe care le aveti de facut, inclusiv despre alternativele minim invazive la chirurgia deschisa ce pot sa va mai reduca din griji.

Chirurgia este in general cea mai eficienta metoda de a trata afectiunile inimii, plamanilor si esofagului. Dar chirurgia traditionala are un numar de dezavantaje determinate in special de incizia mare, taierea sternului, indepartarea coastelor pentru a avea acces in torace. Pe langa aceasta cicatricea de 20 - 25 cm data de taierea sternului duce la un timp indelungat de vindecare de 8 - 12 saptamani cat si la prelungirea duratei pana la reluarea activitatilor curente.

Din fericire, exista optiuni mai putin invazive pentru pacietii ce trebuie sa urmeze o interventie chirurgicala cardiotoracica. Multi specialisti in chirurgie cardiotoracica recunosc beneficiile inciziilor mici realizate intercostal pentru realizarea bypass-ului coronarian sau altor interventii pe inima, sau esofag folosind toracoscopia -introducerea unei camere video miniaturizate printre coaste. Dar acest abord are limitele sale si nu este de multe ori adecvat interventiilor cardiotoracice mai complexe.

Sistemul de chirurgie da Vinci le asigura pacientilor si chirurgilor cea mai eficienta si mai putin invaziva optiune terapeutica chiar si pentru cele mai complicate interventii toracice. Printre beneficiile potentiale ale chirurgiei cardiotoracice da Vinci se numara:

  • risc mai mic de infectii
  • reducerea pierderilor de sange si necesitatii de transfuzie
  • durata mai scurta de spitalizare
  • durere si cicatrici mai reduse
  • recuperare si intoarcere la activitatile curente mai rapida

De asemenea chirurgia da Vinci ofera potentialul unor rezultate clinice mai bune.

Chirurgia da Vinci este folosita in mod uzual in afectiuni cardiotoracice precum :

  • boala coronariana
  • prolapsul de valva mitrala

 

Deşi studiile clinice susţin eficienţa sistemului da Vinci in chirurgia minim invazivă, rezultatele pot varia. Chirurgia cu sistemul da Vinci poate fi neadecvată in unele cazuri. Consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră în privinţa opţiunilor terapeutice, cat şi legat de riscurile şi beneficiile lor.

Vezi cum functioneaza da Vinci

Evenimente

Viziteaza pagina de evenimente